Vijftien jaar geleden had ik amper een paard aangeraakt. Nu kan ik me geen leven zonder paarden meer voorstellen. In de buitenlucht zijn, de stille connectie voorbij de woorden, daar hou ik zelf enorm van. De inzichten die je krijgt in interactie met paarden zijn fysiek voelbaar en dat maakt het zo beklijvend. In het werken met paarden ontdekte ik mijn eigen subtiele kracht en leerde ik deze helder in de wereld te zetten. Vroeger aarzelde ik veel meer om m'n eigen kwaliteiten te laten zien en mijn grenzen aan te geven. De paarden hebben me getoond dat kracht iets totaal anders is dan macht en hoe verbindend het is als je die kracht in de wereld durft zetten, op je eigen manier.

 

Op zoek naar paardenwijsheid volgde ik verschillende cursussen bij Terra Natura (NL) in het rijden en communiceren met paarden. Eén van hun uitgangspunten is het belang van je  persoonlijke ontwikkeling: pas als je echt contact met jezelf kan maken, word je van betekenis voor het paard en kan er verbinding ontstaan. Deze visie sprak me meteen aan, de keuze voor een opleiding tot Terra Natura Equilibre coach lag voor de hand. 

 

Ondertussen heb ik ook een opleiding gevolgd in systemisch werk bij Flora Verelst en Bruno Billiet (UNLP in Amsterdam) en een opleiding in het omgaan met hoogsensitiviteit bij CIVAS.

Ik verdiepte me in het principe van cocreatie: hoe kan je jezelf en je wensen zich daadwerkelijk laten manifesteren in de wereld? Nadien volgde ik in Nederland de Wind-opleiding om het systemisch coachen specifiek met paarden verder te verdiepen en volgde ik de opleiding tot Voice Dialogue facilitator.

 

Door de weg van het paard te volgen ben ik steeds meer mijn eigen richting gaan volgen. Niet dat die altijd zo duidelijk was. Na een universitaire studie taal- en letterkunde, een opleiding tot dramadocent/regisseur, jaren als dagelijks leider in een organisatie en nog meer jaren als theaterdocent in de klas ben ik nu op de wei geland als coach. De rode draad doorheen die verschillende levens: jezelf mogen uitdrukken, vrij, hier en nu, in verbinding met je publiek of de mensen om je heen. De energie die ontstaat vanuit die congruentie tussen binnen- en buitenkant. Dat is wat paardenkracht je kan brengen.